Tietotekniikka

 

Kurssit toteutetaan pienryhmäopetuksena.
Ryhmän koko max.14 oppilasta.

 Ilmoittautumaan pääset täältä.

Kurssien peruutusehdot ja kurssipaikkainfo

 

MINKÄLAISEN TIETOTEKNISEN LAITTEEN HANKKISIN -ILMAISLUENTO 4h
27.1.2021 ke klo 13 – 16.15 - luento siirretty: ilmoittaudu toimistoomme, uusi ajankohta ilmoitetaan piakkoin.
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Oletko hankkimassa uusia laitteita? Tule kuuntelemaan tämän hetken uusimmat trendit. Tällä yhden tapaamiskerran pituisella esittelyluennolla käymme läpi seikkoja, joita tulisi huomioida hankittaessa uutta tietokonelaitteistoa. Hankinko pöytäkoneen vai läppärin? Pärjäänkö tabletilla tai älypuhelimella. Minkälaista tietoturvaa tarvitsen? Minkälaisen ja kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsen? Tarvitsenko tulostinta? Minkälaisia ohjelmia voisin hankkia – maksullisia vaiko ilmaisia ohjelmia? Tapaamisen alussa on esitelmä kyseisestä aiheesta ja tämän jälkeen voit esittää kysymyksiä luennon vetäjälle. Muista ilmoittautua tälle ilmaisluennolle.
 
 
HALLITSE TAULUKOT EXCEL -OHJELMALLA 16h
18. – 21.1.2021 ma to klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 8.1.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Haluatko oppia hyödyntämään taulukkolaskennan eri ominaisuuksia paremmin kotikäytössä, yhdistystoiminnassa ja työelämässä?
Kurssilla opit käyttämään Exceliä päivittäisessä työskentelyssä. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat perus- ja edistyneet taidot Excel-taulukkolaskentaan. Aloitamme perusteista ja saat hyviä vinkkejä ohjelman tehokkaaseen käyttöön ja oikeaoppisiin käyttötapoihin.
Opit tekemään ja muotoilemaan Excel-taulukoita seuraavasti:
 • Syöttämään tietoa Exceliin ja tekemään peruskaavoja
 • Saat hyödyllisiä vinkkejä, joilla helpotat omaa Excel työskentelyä
 • Kaavioita, kuten pylväs ja ympyräkaaviot
 • Tallennus ja tulostus
 • Tietojen suodatus ja lajittelu
 • Erilaisten valmiiden funktioiden käyttö (mm. jos ja summa.jos -funktiot)
 • Tiedon linkitys toiseen tauluun tai työkirjaan
 • Taulukon ja solujen lukitus
 • Ajan laskentaa
 • Pivot taulukointi, valmiin Excel taulukon hallintaan, analysointiin ja raportointiin.
 • Ja monia muita toimintoja
Koulutus soveltuu Excelin versiolle 2007 ja sitä uudemmat. Kurssimaksu 57,-

 

SENIORIT SOMESSA (Facebook, Instagram, WhatsApp…)12h
31.3. – 14.4.2021 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 21.3.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Tule opettelemaan Facebookin, WhatsAppin ja muiden sosiaalisten medioiden käyttöä. Mitä sosiaalinen media on, miten minä voin niitä käyttää ja miksi niitä käyttäisin? Pääpaino on Facebookissa, sen asetuksissa ja käytössä, erityisesti yhteydenpidossa perheenjäsenten ja tuttavien kanssa. Facebookin avulla voit seurata erilaisia ryhmiä liittyen esim. harrastuksiin. Saat kätevästi tietoa tulevista tapahtumista ja monista kiinnostavista asioista. Facebookia voit käyttää tietokoneen lisäksi eri mobiililaitteilla, kuten tabletilla ja älypuhelimella. Tutustumme myös Blogeihin, WhatsAppiin, Skypeen, Twitteriin ja Instagramiin ym. Kurssilla voit perustaa itsellesi monia ilmaisia sosiaalisen median palveluita ja ottaa itseäsi kiinnostavat palvelut heti käyttöön. Tule rohkeasti mukaan kurssille. Kurssimaksu 51,-

 

TIETOKONEEN KÄYTÖN ALKEISJATKO 16h
3.3. – 24.3.2021 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 21.2.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Opi käyttämään tietokonettasi helpommin. Suositeltava kurssi vaikka osaatkin käyttää tietokonetta, mutta et ole käynyt mitään kurssia. Kurssi on tarkoitettu tietokoneen käyttöä hiukan osaaville senioreille sekä kaikille, jotka kaipaavat lisäopastusta ja rohkaisua tietokoneen käyttöön. Kertaamme pikaisesti tietokoneen perusasiat ja syvennämme sitten omaa osaamista.
Kurssilla opimme ainakin seuraavia asioita:
 • Perusasioiden kertaamista
 • Internetin käyttö jokapäiväisessä elämässä (mm. aikataulut juniin ja busseihin, teattereiden ja konserttien ohjelmatarjonta).
 • Pankkipalvelut ja pankkitunnuksilla asioiminen.
 • Tekstin kirjoittaminen Win10 tekstinkirjoitus ohjelmalla.
 • Sähköpostin peruskäyttö ja tehokkaampi käyttö.
 • Ilmaisen sähköpostin perustaminen halukkaille.
 • Kansioihin perehtyminen eli tiedon tallennus koneen muistiin.
 • Karttapalvelut
 • Pelisivuun tutustuminen, josta löytyy mm. sudoku, kuvavisa, hahmotus ja muistipelejä.
 • Ja monta muuta….
Mahdollisuuksien mukaan huomioimme kurssilaisten toiveita. Luokassamme on kannettavat tietokoneet kaikille kurssilaisille käytettävissä. Kurssilta saat myös vinkkejä tietokoneen ja oheislaitteiden hankintaan. Kurssimaksu 48,-

 

HYÖDYNNÄ PILVIPALVELUJA JA HALLITSE WINDOWS 10 - 20h
3.3. – 31.3.2021 ke klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 21.2.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Tule päivittämään tietosi Win10- ja pilvipalveluaikaan. Kurssi soveltuu hyvin yksityishenkilöille, pienyrityksille ja yhdistystoiminnassa mukana oleville. Pilvipalvelu on kätevä tapa säilöä tietoa, jakaa sitä muiden nähtäväksi ja yhteisesti käytettäväksi. Pilvipalvelu soveltuu myös hyvin ryhmätyöskentelyyn. Perehdymme kattavasti Win10 ominaisuuksiin ja harjoittelemme yhdessä niiden hallintaa. Käymme läpi resurssienhallinnan työkalut sekä muut uudet toiminnot. Haemme hyödyllisiä apuohjelmia, joita voi veloituksetta asentaa omalle tietokoneelle Windows kaupan ja internetin kautta. Perustamme myös halukkaille Microsoft-tilin, jolla saa Win10 -lisäpalvelut ja pilvipalvelut käyttöön. Yhdistä erilaiset päätelaitteet (tietokone, tabletti, älypuhelin) pilven välityksellä. Näin saat kaiken oman tiedon kätevästi käyttöön pilvesi välityksellä eri laitteilla. Ilmaisten OneDrive ja Google Drive -pilvipalveluiden ansiosta voit lähettää ja käyttää valokuvia, asiakirjoja ja muita tärkeitä tiedostojasi missä tahansa ja voit jakaa niitä tarvittaessa ystäviesi kesken. Omat tietosi on turvallisesti tallessa pilvikansioissa. Aikaisempaa Windows 10 tai pilvipalvelu kokemusta ei tarvitse olla, mutta tietokoneen alkeistaidot kurssilla edellytetään. Ota oma kannettava tietokoneesi ja älypuhelin mukaan ja tule rohkeasti kurssille. Etenemme opetuksessa rauhalliseen tahtiin. Kurssi sopii kaikille Windows 10 -käyttöjärjestelmästä ja pilvipalveluista kiinnostuneille.
Kurssimaksu 61,-
 
 
SENIORI - HALLITSE KANNETTAVA TIETOKONE PAREMMIN 20h
31.3. – 28.4.2021 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 21.3.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Jatkokurssi niille, jotka haluavat tietokoneestaan tavallista enemmän irti! Tällä kurssilla syvennämme tietotekniikkataitoja kerraten aiemmin opittua sekä tutustuen tarkemmin kannettavan tietokoneen hallintaan. Tarvitsetko lisää rohkeutta netissä asioimiseen?
Kurssilla opimme ainakin seuraavia asioita:
 • Asiakirjojen ja kuvien tallentaminen kansioihin.
 • Älypuhelimen ja digikameran kuvien siirtäminen tietokoneelle
 • Varmuuskopioinnin tekeminen ja tietoturva
 • Internetin sujuva käyttö eri selaimilla
 • Pankkipalvelut
 • Internetistä hankittavien lippujen, matkojen ja hotelli majoituksen tilaaminen
 • Turvalliseen asiointi internetissä
 • Asennamme laadukkaita ja luotettavia ilmaisohjelmia
 • Haemme mielenkiintoisia internet sivuja
 • Harjoittelemme Win10 uusia ominaisuuksia
Harjoittelemme näitä kaikkia ja monia muita toimintoja kurssilla. Sisällössä huomioimme mahdollisuuksien mukaan myös osallistujien toiveet. Kurssi sopii hyvin peruskurssin käyneille tai perusasiat omaaville henkilöille. Ota oma läppäri ja älypuhelin mukaan jo ensimmäisellä tapaamiskerralla! Voit toki käyttää oppilaitoksenkin kannettavia. Kurssimaksu 61,-

 
 
TIETOTURVAA SELKOKIELELLÄ 8h
26.5. – 2.6.2021 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 16.5.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Erikoiskurssi. Tällä kahden tapaamiskerran kurssilla selvitetään kotikonetta ja
internettiä uhkaavat tietoturvariskit sekä selvitetään keinot niiden torjumiseen. Käymme läpi yleisimmät internetissä väijyvät vaarat sekä aseet niiden torjumiseen. Samalla esitellään turvallisen sähköisen asioinnin periaatteet sekä yksityisyyden suojaaminen sosiaalisessa mediassa. Tutustumme ohjelmien päivittämiseen, jolla turvataan myös tietokoneen käyttöä. Ilmaisohjelmia asennettaessa on hyvä torjua haittaohjelmien pääsy omalle koneelle. Varmuuskopion ottamisella eri tietovälineille turvataan tärkeän tiedon säilyminen mm. konerikon tapahduttua. Virustorjuntaohjelmat ja palomuurit ovat myös osa kurssia. Näitä asioita tutkimme omilta koneiltamme ja tarvittaessa laitamme asetuksia kuntoon. Ota oma läppäri mukaan jo ensimmäisellä tapaamiskerralla! Voit toki käyttää oppilaitoksenkin kannettavia. Kurssimaksu 42,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 37,-)
 
 
SUKUTUTKIJAN TIETOTEKNIIKKA 12h
21.4. – 5.5.2021 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 11.4.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Tämä kurssi on tarkoitettu erityisesti sukututkimusta harrastaville. Kurssilla harjoittelemme mm. tietojen tallentamista kansioihin, kuinka asiakirjat ja kuvat löytyvät omalta tietokoneelta ja miten tiedot saa järjestykseen tietokoneen muistiin, muistitukulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Internetistä haemme uusia mielenkiintoisia sivuja ja opettelemme kirjamerkkien käyttämisen. Tutustumme yleisesti, miten moniin internetpalveluihin kirjaudutaan ja luodaan käyttäjätunnukset ja salasanat. Yhdellä tapaamiskerralla paneudumme skannerin käyttöön. Käytämme oppilaitoksen skanneria ja siirrämme paperikuvia, dioja ja negatiiveja tietokoneen muistiin. Kurssilaiset pääsevät halutessaan itse kokeilemaan ohjatusti skannerin käyttöä. Kurssimaksu 51,-
 
 
TIETOKONEEN KEVÄTSIIVOUS JA KANSIOIDEN HALLINTA 12h
5. – 19.5.2021 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 25.4.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Kurssilla opitaan keskeisimmät tietokoneen ylläpitoon ja tietoturvaan liittyvät asiat ja toimet, kuten ohjelmien asennukset, päivitykset ja ohjelmien poistot sekä sivuhistorian ja evästeiden tyhjennys. Kurssilla laitetaan myös oman tietokoneen kansiot hyvään järjestykseen. Kuvat ja asiakirjat tallennetaan hallitusti niille varattuihin kansioihin. Tämän jälkeen tieto löytyy helposti ja nopeasti. Katsomme, miten sähköpostin liitetiedostot tallennetaan tietokoneelle. Laitamme internetistä löytyvät mielenkiintoiset sivut muistiin kirjamerkeiksi, jolloin sivut löytyvät uudelleen. Asennamme monia hyödyllisiä ohjelmia omille koneille. Ota oma kannettava tietokoneesi kurssille jo ensimmäiselle tapaamiskerralle. Kurssimaksu 51,-

 
LUO NETTISIVUT TAI BLOGI WORDPRESSILLÄ 12h
6. – 7.3.2021 la – su klo 10 – 15.15
Ilmoittautumiset viimeistään 24.2.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
WordPress on ilmainen julkaisualusta, jolla voi tehdä verkkosivun tai blogin yhdistykselle/yritykselle tai itsellesi. Helppokäyttöinen ja esteettinen WordPress tarjoaa mahdollisuuden keskittyä sisällön tuottamiseen - ei tekniikan kanssa taistelemiseen. Tee vain sopimus Webb hotellin kanssa ja ryhdy tekemään omia internetsivuja. Oman blogin tekeminen ja ylläpitäminen on ilmaista. Kurssilla saat perustiedot kotisivujen ja blogien tekemiseen. Teemme ohjatusti jokainen omaa sivustoa. Ota oma läppäri kurssille mukaan.  Voit toki käyttää oppilaitoksen kannettavia tietokoneita kurssin aikana. Langaton verkko on käytettävissä.Kurssimaksu 51,-
 
JULKAISUN TEKO CANVALLA 5h
27.3.2021 la klo 9.30 – 13.30
Ilmoittautumiset viimeistään 17.3.2021
Opettaja: Tradenomi, AmO Tarja Aittala

Canva on selaimessa toimiva helppo ohjelma, joka sisältää valmiita suunnittelumalleja sekä sähköistä että tulostettavaa julkaisua varten. Canvan käyttö edellyttää sähköpostilla rekisteröitymistä tai vaihtoehtoisesti voit käyttää sitä Facebook- tai Google-tunnuksilla.
Kurssilla opit käyttämään Canvan maksutonta versiota ja tekemään sen avulla näyttäviä julkaisuja.
Opit muun muassa seuraavia:
- omien tietojen ja asetusten säätö
- suunnittelumallien valmiit elementit, niiden siirto ja poisto
- tekstityylit ja tekstin kirjoittaminen
- värien vaihto
- omien kuvien tuonti ja käyttö julkaisussa
- oman suunnittelumallin tekeminen
- julkaisun jakaminen, tulostaminen ja esittäminen
- erilaisten julkaisujen (mm. kortti, kutsu, Facebook-julkaisu, flaijeri, esitys) tekeminen harjoitusten avulla.
Koulutus sopii myös yhdistysviestijälle, joka haluaa luoda esimerkiksi näyttäviä Facebook- tai tapahtumajulkaisuja. Tietokoneen peruskäyttötaidot vaaditaan. Kurssimaksu 30,- (TUL:n jäsenseurojen jäseniltä 25,-)
 
SKANNAA VANHAT VALOKUVAT TIETOKONEELLE JA KUVAKIRJAKSI 16h
12.5. – 2.6.2021 ke klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 2.5.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt
Kurssilla skannataan ja tallennetaan valokuvia, dioja ja negatiiveja digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Harjoittelemme kuvien siirtämistä skannerin avulla ja tutustumme sen ominaisuuksiin. Kurssilla saat hyviä vinkkejä siitä, millä tarkkuudella ja missä muodossa kuvat on hyvä siirtää omalle koneelle. Lisäksi tutustutaan kuvan korjausmahdollisuuksiin ja varmuuskopioiden tekemiseen. Kurssilla perehdymme, miten kuvakirja tehdään ja tilataan. Kuvakirjat ovat mukava lisä myös sukututkimuksesta kiinnostuneille harrastajille. Ota ensimmäisellä kerralla mukaan omia valokuvia, negatiiveja, dioja ja muistitikku. Jokainen kurssilainen voi kokeilla omilla valokuvilla meidän skannereitamme. Omat skannatut valokuvat saat mukaasi omalle muistitikullesi. Kurssilla saat vinkkejä oman skannerin hankintaan. Kurssimaksu 57,-
 
 
HALLITSE KUVASI PILVESSÄ 8h
10. ja 17.4.2021 la klo 11 – 14.15
Ilmoittautumiset viimeistään 1.4.2021
Opettaja: datanomi Elmeri Ylitalo
Kaikki kuvat yhdessä paikassa, itse määrittämässäsi järjestyksessä, nappia painamalla jaettavissa tuttaville, kaikilla omilla laitteilla katseltavina, helposti? Kurssilla tutustutaan Google Kuvat -palvelun käyttöön. Opit laittamaan automaattisen synkronoinnin päälle laitteidesi välillä, järjestelemään kuvat haluamallasi tavalla, vaikka samat kuvat monella tavalla, tekemään kuvistasi henkilökohtaisia albumeita, jakamaan albumeita ja muokkaamaan kuvia. Voit valita kenelle annat pääsyn katsomaan tekemääsi albumia, heille voi myös antaa oikeuden lisätä albumiin omia kuviaan, näin saa kätevästi esim. koko perheen lomakuvat jaettua kaikkien osallistujien kesken. Kurssilla tutustutaan palvelun käyttöön mobiililaitteilla ja tietokoneella. Palvelu on saatavilla sekä Android, että Applen iOS mobiililaitteille.  Kurssille osallistutaan oman puhelimen tai tabletin kanssa, tietokonetta vaativassa osuudessa käytössä ovat opiston koneet. Kurssimaksu 42,-

Järjestä kokous google meetillä-1.png

Haku

Itäinen Rantakatu 64
20810 TURKU

0400 569 363

tsl.turku@tslturku.fi

 

Toimisto avoinna

maanantai - torstai klo 9.00 - 16.00
perjantai 9.00 - 14.00