Sukututkimus

SUKUSTARTTI 1 – TEHOKKAASTI ALKUUN 15h

21.9. – 19.10.2021 ti klo 17 – 19.30
Ilmoittautumiset viimeistään 11.9.2021
Opettaja: kouluttaja/yrittäjä Juha Vuorela

Kurssilla käydään läpi omasta kotiarkistosta mahdollisesti löytyvät lähteet, lähisukulaisten haastattelemista sekä Googlen ja kirjastotietokantojen käyttöä. Lisäksi perehdytään lähtötietojen tilaamiseen kirkkoherranvirastoista ja väestötietojärjestelmästä sekä HisKi-tietokantaan ja siihen, kuinka sukututkija pääsee aloittamaan sukututkimuksen kirkonkirjoissa. Tämän jälkeen perehdytään kirkonkirjojen ja ylipäätänsä kirkonarkistojen käyttämiseen sukututkimuksessa. Kurssi antaa myös tietoja tärkeimmistä digitaalista arkistoista, joista sukututkija saa tietoja sukulaisten jäljittämiseen. Kurssi sopii parhaiten aloittelijalle tai kertauksena sukututkimusta jo hetken aikaa harrastaneelle. Kurssimaksu 39,-

Ilmoittaudu tästä!

SUKUSTARTTI 2 – LAAJENNA OSAAMISTA 15h

2. – 30.11.2020 ti klo 17 – 19.30
Ilmoittautumiset viimeistään 22.10.2021

Opettaja: kouluttaja/yrittäjä Juha Vuorela

Tällä jatkokurssilla tutkitaan niitä lähteitä, joilla sukututkija voi laajentaa tietojaan esipolvistaan. Tutuiksi tulevat mm sanomalehtiarkistot, erilaiset matrikkelit, verotukseen liittyvät lähteet, kartat ja sotilaisiin liittyvät asiakirjat. Samoin perehdytään suomalaista tutkijaa hyödyttäviin ulkomaisiin verkkopalveluihin sekä DNA-tutkimuksiin. Erikoisteemana kurssilla mukana aviottoman lapsen tuntemattoman isän etsintä. Kurssi sopii parhaiten sukututkimuksen alkeet jo hallitsevalle harrastajalle. Kurssimaksu 39,-

Ilmoittaudu tästä!

SUKUTUTKIJAN TIETOTEKNIIKKA 8h

13. ja 27.10.2021 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 3.10.2021

Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Tämä kurssi on tarkoitettu erityisesti sukututkimusta harrastaville. Kurssilla harjoittelemme mm. tietojen tallentamista kansioihin, kuinka asiakirjat ja kuvat löytyvät omalta tietokoneelta ja miten tiedot saa järjestykseen tietokoneen muistiin, muistitukulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Internetistä haemme mielenkiintoisia sivuja ja opettelemme kirjamerkkien käyttämisen. Voimme myös kirjata mielenkiintoiset internet linkit ja näyttökuvat tekstinkäsittelyohjelmaan, josta niitä on helppo käyttää linkkeinä.

Tutustumme yleisesti, miten internetpalveluihin kirjaudutaan ja luodaan käyttäjätunnukset ja salasanat. Kurssista on hyvä jatkaa erilliselle skannerikurssille, jossa paperikuvia, negatiiveja ja dioja siirretään sähköiseen muotoon tietokoneelle ja harjoitellaan kuvakirjan tekoa. Kurssimaksu 42,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 37,-)

Ilmoittaudu tästä!

SKANNAA VANHAT VALOKUVAT TIETOKONEELLE JA KUVAKIRJAKSI 16h

3. – 24.11.2021 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 23.10.2021
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Kurssilla skannataan ja tallennetaan valokuvia, dioja ja negatiiveja digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Harjoittelemme kuvien siirtämistä skannerin avulla ja tutustumme sen ominaisuuksiin. Kurssilla saat hyviä vinkkejä siitä, millä tarkkuudella ja missä muodossa kuvat on hyvä siirtää omalle koneelle. Lisäksi tutustutaan kuvan korjausmahdollisuuksiin ja varmuuskopioiden tekemiseen. Kurssilla perehdymme, miten kuvakirja tehdään ja tilataan. Kuvakirjat ovat mukava lisä myös sukututkimuksesta kiinnostuneille harrastajille. Ota ensimmäisellä kerralla mukaan omia valokuvia, negatiiveja, dioja ja muistitikku. Jokainen kurssilainen voi kokeilla omilla valokuvilla meidän skannereitamme. Omat skannatut valokuvat saat mukaasi omalle muistitikullesi. Kurssilla saat vinkkejä oman skannerin hankintaan. Kurssimaksu 57,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 52,-)

Ilmoittaudu tästä!