Tietotekniikka

Kurssit toteutetaan pienryhmäopetuksena. Ryhmän koko max.14 oppilasta.

 

MINKÄLAISEN TIETOTEKNISEN LAITTEEN HANKKISIN 4h - ilmainen luento

31.8.2022 ke klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 29.8.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Oletko hankkimassa uusia laitteita? Tule kuuntelemaan tämän hetken uusimmat trendit. Tällä yhden tapaamiskerran pituisella esittelyluennolla käymme läpi seikkoja, joita tulisi huomioida hankittaessa uutta tietokonelaitteistoa. Hankinko pöytäkoneen vai läppärin? Pärjäänkö tabletilla tai älypuhelimella. Minkälaista tietoturvaa tarvitsen? Minkälaisen ja kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsen? Tarvitsenko tulostinta? Minkälaisia ohjelmia voisin hankkia – maksullisia vaiko ilmaisia ohjelmia? Tapaamisen alussa on esitelmä kyseisestä aiheesta ja tämän jälkeen voit esittää kysymyksiä luennon vetäjälle. Muista ilmoittautua tälle ilmaisluennolle.

Ilmoittaudu tästä!

TIETOKONEEN ALKEISKURSSI 12h

7.9. – 21.9.2022 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 27.8.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille tai hyvin vähän tietokonetta aiemmin käyttäneille. Aloitamme kurssin perusasioista. Pääpaino kurssilla on internetin käytössä ja kiinnostavan tiedon hakemisessa. Tule rohkeasti mukaan opettelemaan tietokoneen käyttöä. Opettajan opastuksella etenemme rauhalliseen tahtiin ja tarvittaessa voimme kerrata asioita moneen kertaan. Tämän peruskurssin käyneille sopiva jatko on tarjolla Hallitse kannettava tietokone paremmin -kurssi. Kurssimaksu 49,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 44,-)

Ilmoittaudu tästä!

HALLITSE KANNETTAVA TIETOKONE PAREMMIN 20h

28.9. – 2.11.2022 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 18.9.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Jatkokurssi sinulle, joka haluat tietokoneestasi tavallista enemmän irti! Tällä kurssilla syvennämme tietotekniikkataitoja kerraten aiemmin opittua sekä tutustuen tarkemmin kannettavan tietokoneen hallintaan. Tarvitsetko lisää rohkeutta netissä asioimiseen?
Kurssilla opimme ainakin seuraavia asioita:

 • Asiakirjojen ja kuvien tallentaminen kansioihin.
 • Älypuhelimen ja digikameran kuvien siirtäminen tietokoneelle
 • Varmuuskopioinnin tekeminen ja tietoturva
 • Internetin sujuva käyttö eri selaimilla
 • Pankkipalvelut
 • Internetistä hankittavien lippujen, matkojen ja hotelli majoituksen tilaaminen
 • Turvalliseen asiointi internetissä
 • Asennamme laadukkaita ja luotettavia ilmaisohjelmia

Harjoittelemme näitä kaikkia ja monia muita toimintoja kurssilla. Sisällössä huomioimme mahdollisuuksien mukaan myös osallistujien toiveet. Kurssi sopii hyvin peruskurssin käyneille tai perusasiat omaaville henkilöille. Ota oma läppäri ja älypuhelin mukaan jo ensimmäisellä tapaamiskerralla! Voit toki käyttää opistonkin kannettavia. Kurssimaksu 62,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 57,-)

Ilmoittaudu tästä!

SKANNAA VANHAT VALOKUVAT TIETOKONEELLE JA KUVAKIRJAKSI 16h

26.10. – 9.11.2022 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 16.10.2022

Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Kurssilla skannataan ja tallennetaan valokuvia, dioja ja negatiiveja digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Harjoittelemme kuvien siirtämistä skannerin avulla ja tutustumme sen ominaisuuksiin. Kurssilla saat hyviä vinkkejä siitä, millä tarkkuudella ja missä muodossa kuvat on hyvä siirtää omalle koneelle. Lisäksi tutustutaan kuvan korjausmahdollisuuksiin ja varmuuskopioiden tekemiseen. Kurssilla perehdymme, miten kuvakirja tehdään ja tilataan. Kuvakirjat ovat mukava lisä myös sukututkimuksesta kiinnostuneille harrastajille. Ota ensimmäisellä kerralla mukaan omia valokuvia, negatiiveja, dioja ja muistitikku. Jokainen kurssilainen voi kokeilla omilla valokuvilla meidän skannereitamme. Omat skannatut valokuvat saat mukaasi omalle muistitikullesi. Kurssilla saat vinkkejä oman skannerin hankintaan. Kurssimaksu 58,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 53,-)

Ilmoittaudu tästä!

HALLITSE TAULUKOT EXCEL -OHJELMALLA 16h
 

25. – 27.11.2022 pe klo 17 19.30, la - su klo 10 – 15.15
Ilmoittautumiset viimeistään 15.11.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Haluatko oppia hyödyntämään taulukkolaskennan eri ominaisuuksia paremmin kotikäytössä, yhdistystoiminnassa ja työelämässä?
Kurssilla opit käyttämään Exceliä päivittäisessä työskentelyssä. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat perus- ja edistyneet taidot Excel-taulukkolaskentaan. Aloitamme perusteista ja saat hyviä vinkkejä ohjelman tehokkaaseen

käyttöön ja oikeaoppisiin käyttötapoihin.
Opit tekemään ja muotoilemaan Excel-taulukoita seuraavasti:

 • Syöttämään tietoa Exceliin ja tekemään peruskaavoja
 • Saat hyödyllisiä vinkkejä, joilla helpotat omaa Excel työskentelyä
 • Kaavioita, kuten pylväs ja ympyräkaaviot
 • Tallennus ja tulostus
 • Tietojen suodatus ja lajittelu
 • Erilaisten valmiiden funktioiden käyttö (mm. jos ja summa.jos -funktiot)
 • Tiedon linkitys toiseen tauluun tai työkirjaan
 • Taulukon ja solujen lukitus
 • Ajan laskentaa
 • Pivot taulukointi, valmiin Excel taulukon hallintaan, analysointiin ja raportointiin. Jne.

Koulutus soveltuu Excelin versiolle 2007 ja sitä uudemmat. Kurssimaksu 58,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 53,-)

Ilmoittaudu tästä!

SENIORIT SOMESSA (Facebook, Instagram, WhatsApp…)12h

30.11. – 7.12.2022 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 20.11.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Tule opettelemaan Facebookin, WhatsAppin ja muiden sosiaalisten medioiden käyttöä. Mitä sosiaalinen media on, miten minä voin niitä käyttää ja miksi niitä käyttäisin? Pääpaino on Facebookissa, sen asetuksissa ja käytössä, erityisesti yhteydenpidossa perheenjäsenten ja tuttavien kanssa. Facebookin avulla voit seurata erilaisia ryhmiä liittyen esim. harrastuksiin. Saat kätevästi tietoa tulevista tapahtumista ja monista kiinnostavista asioista. Facebookia voit käyttää tietokoneen lisäksi myös tabletilla ja älypuhelimella. Tutustumme myös Blogeihin, WhatsAppiin, Skypeen, Twitteriin ja Instagramiin ym. Kurssilla voit halutessasi perustaa itsellesi ilmaisia sosiaalisen median palveluita ja ottaa itseäsi kiinnostavat palvelut heti käyttöön. Tule rohkeasti mukaan kurssille. Kurssimaksu 52,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 47,-)

Ilmoittaudu tästä!

HALLITSE TEKSTIN KIRJOITTAMINEN WORD -OHJELMALLA 16h

2. – 4.9.2022 pe klo 17 – 19.30, la - su klo 10 – 15.15
Ilmoittautumiset viimeistään 23.8.2022

Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Haluatko oppia hyödyntämään Wordin eri ominaisuuksia paremmin kotikäytössä, yhdistystoiminnassa tai työelämässä? Kurssilla käymme kattavasti lävitse Wordin perusasioita sekä sen edistyneet ominaisuudet. Kurssilla opit kirjoittamaan ja muokkaamaan Word-asiakirjoja helposti ja tehokkaasti. Opit muun muassa käyttämään seuraavia toimintoja:

· Tekstityylit, tekstin muokkaus ja muotoilu
· Sivun asettelut
· Kuvien lisääminen asiakirjaan ja kuvien muokkaaminen
· Tallennus ja tulostus
· Tekstinkäsittelyn edistyneet toiminnot
· Sisennykset ja riippuva sisennys (helpottaa asiakirjojen laadintaa)
· Sarkainasetusten muuttaminen, mm desimaalisarkain
· Luettelot ja monitasoiset luettelot
· Erikoisefektien käyttö ja SmartArt grafiikkaobjektit (prosessi ja organisaatiokuvaukset)
· Ylä- ja alatunnisteet
· Automaattinen sisällysluettelo ja automaattinen kappalenumerointi
· Postitustarrojen teko ja osoitetietojen haku Excel taulukosta
· Ja jotain muutakin vielä.

Koulutus soveltuu Wordin versiolle 2007 ja sitä uudemmat. Kurssimaksu 58,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 53,-)

Ilmoittaudu tästä!

TIETOKONEEN JOULUSIIVOUS JA KANSIOIDEN HALLINTA 12h

23. – 7.12.2022 ke klo 9 – 12.15
Ilmoittautumiset viimeistään 13.11.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Kurssilla opit keskeisimmät tietokoneen ylläpitoon ja tietoturvaan liittyvät asiat ja toimet, kuten ohjelmien asennukset, päivitykset ja ohjelmien poistot sekä sivuhistorian ja evästeiden tyhjennys. Laitamme myös oman tietokoneen kansiot hyvään järjestykseen. Kuvat ja asiakirjat tallennamme hallitusti niille varattuihin kansioihin. Tämän jälkeen tieto löytyy helposti ja nopeasti. Katsomme, miten sähköpostin liitetiedostot tallennetaan tietokoneelle. Laitamme internetistä löytyvät mielenkiintoiset sivut muistiin kirjamerkeiksi, jolloin sivut löytyvät uudelleen. Asennamme monia hyödyllisiä ohjelmia. Ota oma kannettava tietokoneesi kurssille jo ensimmäiselle tapaamiskerralle. Kurssimaksu 52,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 47,-)

Ilmoittaudu tästä!

LUO NETTISIVUT TAI BLOGI WORDPRESSILLÄ 12h

9. – 23.11.2022 ke klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 30.10.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

WordPress on ilmainen julkaisualusta, jolla voi tehdä verkkosivun tai blogin yhdistykselle/yritykselle tai itsellesi. Helppokäyttöinen ja esteettinen WordPress tarjoaa mahdollisuuden keskittyä sisällön tuottamiseen - ei tekniikan kanssa taistelemiseen. Tee vain sopimus Webb hotellin kanssa ja ryhdy tekemään omia internetsivuja. Oman blogin tekeminen ja ylläpitäminen on ilmaista. Kurssilla saat perustiedot kotisivujen ja blogien tekemiseen. Teemme ohjatusti jokainen omaa sivustoa. Ota oma läppäri kurssille mukaan.  Voit toki käyttää opiston tietokoneita kurssin aikana. Langaton verkko on käytettävissä. Kurssimaksu 52,- (TUL:n seurojen jäseniltä 47,-)

Ilmoittaudu tästä!

MAC PERUSKURSSI 16h

9. – 11.12.2022 la - su klo 10 – 13.15
Ilmoittautumiset viimeistään 29.11.2022
Opettaja: datanomi Elmeri Ylitalo

Kurssilla opetellaan järjestelemään tiedostoja Finderissä, asentamaan sovelluksia netistä ja App Storesta, hyödyntämään Safarin kaikki ominaisuudet, räätälöimään koneen toimintaa ja ulkoasua omaan käyttöön sopivaksi ja paljon muuta, kuten esim. FaceTime. Kun perusasiat ovat hallinnassa, pääsemme tutustumaan koneen asetuksiin, päivittämiseen ja käyttäjätilien hallintaan. Lopuksi tutustumme eri varmuuskopiointivaihtoehtoihin, sekä määrittelemme siihen liittyvät asetukset kohdilleen. Opistolla ei ole lainakoneita eli oma kone mukaan! Kurssimaksu 58,- (OP Turun Seudun omistaja-asiakkaille 53,-)

Ilmoittaudu tästä!

PUHELIMEN JA TIETOKONEEN TIETOTURVAA SELKOKIELELLÄ 12h

9. – 23.11.2022 ke klo 13 – 16.15
Ilmoittautumiset viimeistään 30.10.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Käymme läpi yleisimmät Internetissä väijyvät vaarat sekä niiden torjuntakeinot. Samalla esitellään turvallisen sähköisen asioinnin periaatteet sekä yksityisyyden suojaaminen sosiaalisessa mediassa. Miten eri palveluihin kirjaudutaan ja luodaan omat tunnukset. Mikä on hyvä salasana ja mitä vaihtoehtoja on hallita omia salasanoja. Tutustumme ohjelmien päivittämiseen, varmuuskopion ottamiseen ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle sekä virustorjuntaan. Ota oma läppäri ja puhelin mukaan jo ensimmäisellä tapaamiskerralla. Kurssimaksu 52,-

Ilmoittaudu tästä!

TUTUSTU OHJELMOINNIN MAAILMAAN - PERUSKURSSI 12h

30.11. – 14.12.2022 ke klo 17 – 20.15
Ilmoittautumiset viimeistään 30.10.2022
Opettaja: tradenomi Kai Åkerfelt

Erikoiskurssi. Kurssi on tarkoitettu kaikille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan ohjelmoinnin alkeita. Ohjelmointi on nyt otettu osaksi peruskoulun opetustakin. Kurssilla harjoittelemme vastaavia asioita kuin koulumaailmassakin. Ohjelmoinnin harjoittelu on hauskaa puuhaa. Se kehittää loogista ajattelua ja on myös hyvää aivojumppaa. Tutustu koulujen käyttämillä välineillä ohjelmointiin ja opi tukemaan lapsen ohjelmoinnin oppimista. Tule rohkeasti mukaan kurssille. Minkäänlaista ohjelmointi taitoja ei tarvitse ennestään olla. Ainoastaan tietokoneen peruskäyttö taidot edellytetään. Kurssilla laitamme mm. eläinhahmon liikkumaan tietokoneen ruudulla halutulla tavalla ja ääntelemään. Työkaluna käytämme ohjelmointikielenä visuaalista ohjelmointiympäristöä, jossa työskennellään käytännössä hiiren avulla klikkaamalla erilaisia käskytoimintoja, ei koodia kirjoittamalla. Ohjelma on ilmainen ja kurssilaiset voivat halutessaan jatkaa ohjelmoinnin harjoittelua kotona omalla koneella. Kurssimaksu 52,-

Ilmoittaudu tästä!